ADHD og spiseforstyrrelser

arrow_upward 04.12.21 20:17 update 16.12.21 11:43
Kjetil Foss Angeltvedt

Over 1/3 av livet til Stine-Elize har gått med til svært alvorlige spiseforstyrrelser. Hun har flere innleggelser bak seg og vært helt på kanten av hva kroppen tåler. I episode 9 av podcasten Min ADHD har jeg en ærlig prat med Stine-Elize bak Instagramkontoen @Kjemisk_feilkoblet.

Stine-Elize har alltid vært en aktiv, sprudlende og smart jente. Hun har vært høyt og lavt, samtidig som hun har prestert godt på skolen. I Stine-Elize sitt tilfelle var spiseforstyrrelsene en måte å håndtere den ekstreme uroen hun følte i kroppen. Maten i seg selv var ikke problemet, men en løsning på kroppslige reaksjoner, følelser og kontroll. Etter 10 år med alvorlige spiseforstyrrelser får hun ADHD-diagnosen, 26 år gammel. Bitene faller på plass.

Spesielt hos kvinner som ikke har blitt diagnostisert med ADHD før i voksen alder ser man økt forekomst av angst og depressive lidelser, spiseforstyrrelser, rusmisbruk og søvnforstyrrelser. Risikoen for å utvikle tilleggslidelser og mer alvorlige symptomer på disse øker når ADHD-diagnosen ikke oppdages og behandles.

I dag er Stine-Elize friskmeldt fra spiseforstyrrelsene, men det har kostet, og det er fortsatt en stor del av henne. Episode 9 er en sterk episode som tydeliggjør viktigheten av at kunnskap om ADHD økes - ikke bare blant folk flest, men blant folk i helsevesenet.

Episoden finner du i din foretrukne podcastapp under MinADHD ellerher. Del gjerne hva du synes på Instagram eller Facebook.

Spiseforstyrrelser adhd
MER OM
LES FLERE HISTORIER
Min Adhd Espen Anker

ADHD, en samfunnsskapt diagnose?

Er ADHD en sykdom? Eller er det en samfunnsskapt diagnose? I episode 6 av podcas...

Min ADHD Fredrik Ulen ep7

Finn din styrke

«Alt er mulig, bare du har lyst til det selv» er livsmottoet til Fredrik Ulen. S...

ABCD om ADHD

ABCD om ADHD

Hva vet vi om ADHD? Hva kreves for å få diagnosen? Og hvordan oppleves det å få ...

ADHD angst og depresjon

ADHD, angst og depresjon

I 10 år slet Tatjana Erdal med angst og depresjon. Hun prøvde alt: leger, psykol...

Min ADHD Charlotte Lunde

Overdiagnostisering, medisinering og fysisk aktivitet

Hvor godt fungerer medisiner mot ADHD? Er det en tendens til at det er en overdi...